Τρέξε…στη σωστή κατεύθυνση!

Πριν αρχίσεις να «τρέχεις», στάσου! Και διάβασε…

Πηγαίνοντας το καθιερωμένο μου, καθημερινό, περπάτημα, μου αρέσει να ακούω podcasts…εκεί λοιπόν, σε ένα από αυτά, ακούω την εξής φράση «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να τρέχεις σαν τρελός προς τη λάθος κατεύθυνση»…και μου ήρθαν στο μυαλό άπειρες εικόνες ανθρώπων που συνεργάστηκα με σκοπό τη μείωση βάρους τους, που στην πρώτη μας συνάντηση ήταν έτοιμοι να κάνουν το οτιδήποτε, αρκεί να μειωνόταν το βάρος τους άμεσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία κυρία, άνω των 60 ετών, που μου είπε: «αν μου υπόσχονταν ότι τα ούρα φιδιού θα μείωναν το βάρος μου, θα έπινα ακόμα και αυτά»! Έμεινα να την κοιτώ αποσβολωμένη, αρχικά με αυτό που άκουσα αλλά και με το από ποιον το άκουσα! Το άκουσα από μία ηλικιωμένη κυρία που είχε την υγεία της, δεν ήταν παχύσαρκη…κι όμως…δεν είχε συμφιλιωθεί ακόμα με την εικόνα του σώματός της, την έτρωγε σαν σαράκι το ότι δεν ήταν 5 κιλά λιγότερο.

Αυτή η έντονη επιθυμία για το ιδανικό (που άραγε ποιος ξέρει τι είναι ιδανικό για τον καθένα), επηρεάζεται άμεσα από τα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία μας ωθούν ασυνείδητα σε μέτρα και αριθμούς «έξω από εμάς» με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία «κατασκευή» της εικόνας μας, τις περισσότερες φορές διογκωμένη. Σκεφτόμαστε «εφόσον δεν έχω διαστάσεις 90-60-90, πρέπει να χάσω βάρος». Μα ποιος έχει επιτέλους αυτές τις διαστάσεις! Μόνο κορίτσια στην εφηβεία μπορώ να σκεφτώ που είναι πάνω στην ανάπτυξη…Το ιδανικό λοιπόν είναι να γυρίσουμε στο εφηβικό μας σώμα; Μα αφού ενηλικιωθήκαμε βρε κορίτσια!

Αυτή η «διογκωμένη» κατασκευή του σώματός μας λοιπόν, πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος επιλογές. Και τις περισσότερες φορές, σε αυτές τις επιλογές τρέχουμε σαν τρελές, και τις περισσότερες φορές γυρίζουμε πίσω απογοητευμένες, αισθανόμενες ότι έχουμε αποτύχει, στεναχωρημένες και…με άδειο πορτοφόλι.

Κατανοώ απόλυτα την επιθυμία αυτή της κάθε γυναίκας, του κάθε ανθρώπου να βελτιώσει την εικόνα του. Όμως, πριν ο παρορμητισμός της επιθυμίας, μας οδηγήσει σε ανειδίκευτο ειδικό ή σε λάθος μέθοδο, σταθείτε δυο λεπτά, πάρτε δέκα ανάσες (αν χρειαστεί και 20), και αναλογιστείτε ποια είναι η πραγματική σας ανάγκη. Η πραγματική ανάγκη είναι η άμεση μείωση του βάρους; Μήπως η πραγματική ανάγκη είναι η αποδοχή της εικόνας μας;  Μπορεί επίσης η ανάγκη να είναι η σύσφιξη του σώματος ή η ανάγκη για ευεξία, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθεί μία μορφή άσκησης που σας ικανοποιεί. Ενδεχομένως να υπάρχει ανάγκη για τόνωση του οργανισμού σας, οπότε εκεί θα χρειαστεί ένας διατροφολόγος που θα αναπροσαρμόσει τη διατροφή σας,  χωρίς απαραίτητα να καταλήξει σε «δίαιτα». Επίσης η πραγματική ανάγκη, μπορεί να είναι η φροντίδα προς τον εαυτό μας, η οποία δεν προέρχεται σίγουρα από αυστηρή «δίαιτα». Μπορεί να είναι μία καλή διατροφή, μπορεί να είναι η καθιέρωση ενός περιπάτου στο πάρκο, ακόμη και ένα ραντεβού για ένα χαλαρωτικό μασάζ!

Κάποιες φορές χρειάζεται να «τρέξουμε στην κατεύθυνση» της αποδοχής και της αυτοφροντίδας και όχι απαραίτητα της στερητικής, τιμωρητικής δίαιτας. Γι αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να «ακούσουμε» τις πραγματικές ανάγκες του σώματός μας και να το «θεραπεύσουμε» αναλόγως…

Αν έχεις διατροφικές απορίες σε σχέση με τη διατροφή των παιδιών σου ή και τη δική σου, στείλε μου στο yournutricare@gmail.com. Μπορεί η δική σου απορία να γίνει το επόμενο άρθρο!

Εύα Λεουνάκη

Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων

yournutricare@gmail.com

Γίνε κι εσύ Everyday Mom!

Έλα στην παρέα μας και θα λαμβάνεις ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό, ιδέες, tips και συμβουλές!

    We won’t send you spam. Unsubscribe at any time.
    Powered By ConvertKit

    Recent Posts