Μαμά και Life Coach για Μαμάδες

Μαρίλεια Μίχα

Καλώς ήρθες!

Είμαι η Μαρίλεια, μαμά δύο υπέροχων παιδιών, συγγραφέας, Life Coach για μαμάδες και εκπαιδευτικός.

Δημιούργησα το Everyday Mom για να σε βοηθήσω να συνδεθείς με το παιδί σου, να γίνεις η καλύτερη μαμά που μπορείς αλλά ταυτόχρονα να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να κυνηγήσεις τα δικά σου όνειρα!

Όταν ήμουν νέα μαμά...

νόμιζα πως έπρεπε να τα κάνω όλα εγώ. Παρόλο που εκείνη την περίοδο δούλευα πολύ, φόρτωνα τον εαυτό μου με περιττά βάρη γιατί έτσι πίστευα πως είμαι καλή μαμά. Και αυτό δεν αφορούσε μόνο το τι πίστευα πως έπρεπε να κάνω εγώ, αλλά και το τι πίστευα πως δεν έπρεπε να κάνει η κόρη μου: να μην τρώει μόνη της για να μην κάνει τον κόσμο χάλια, να μαζεύω εγώ τα παιχνίδια για να μην τα αποθηκεύσει λάθος, να μην βοηθάει στο σπίτι για να μην κουράζεται (να βοηθάει στο σπίτι το μωρό; τρελή είσαι;) και άλλα τέτοια χαριτωμένα. 

Το αποτέλεσμα;

Δημιούργησα μία μόνιμα κουρασμένη μαμά που στράγγιζε καθημερινά από ενέργεια, χωρίς δυνάμεις να περάσει ποιοτικό και ξένοιαστο χρόνο με το παιδί της, ή την πνευματική διαύγεια να πάρει στρατηγικές αποφάσεις για τη ζωή της και να κυνηγήσει και τα δικά της όνειρα, αλλά ούτε και να  έρθει σε επαφή με άλλες μαμάδες για να μοιραστεί όσα την απασχολούσαν με ανθρώπους που μπορούσαν να την καταλάβουν. Και, φυσικά, δημιούργησα και ένα παιδάκι που είχε μάθει να τα βρίσκει όλα έτοιμα και που λόγω των συνθηκών δεν ακολουθούσε το παραμικρό πρόγραμα!

Όλα άλλαξαν όταν...

έμεινα στο σπίτι μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου και έγινα full-time μαμά ενός 6χρονου κοριτσιού και ενός νεογέννητου.

Το νεογέννητο κοιμόταν ελάχιστα και θήλαζε ατελείωτες ώρες και η ανάγκη να είναι έστω το μεγαλύτερο παιδάκι λίγο πιο προγραμματισμένο ήταν όχι απλά επιτακτική, αλλά ζωτικής σημασίας για να “βγαίνει η  μέρα”! Χμ…θα ήθελα! Προσγειώθηκα απότομα όταν συνειδητοποίησα πόσα προβλήματα από την έλλειψη σταθερού ύπνου, σταθερού προγράμματος φαγητού, σταθερού προγράμματος παιχνιδιού, κ.τ.λ. υπήρχαν, που εγώ απλώς δεν έβλεπα γιατί δεν ήμουν εκεί. Τα είχα κρύψει εν αγνοία μου κάτω από το χαλάκι, μαζί με το ότι η κόρη μου δεν είχε μάθει να κάνει τίποτα μόνη της!

Η αποκάλυψη

έγινε τυχαία, όταν στις ατέλειωτες ώρες που θήλαζα έπεσα πάνω σε ένα Online πρόγραμμα συγγραφής και θυμήθηκα πόσο μου άρεσε να γράφω από παιδί και πόσο το είχα θυσιάσει στο βωμό της μητρότητας, της δουλειάς και της καθημερινότητας.

Άρχισα δειλά να σκέφτομαι πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσα να το παρακολουθήσω και να αρχίσω να γράφω και πάλι όπως έκανα παλιά! Χωρούσε όμως στη ζωή μου ένα πρόγραμμα που θα μου απορροφούσε κι άλλο από τον ανύπαρκτο χρόνο μου έτσι όπως τα είχα καταφέρει; Η μεγάλη μου λαχτάρα να το παρακολουθήσω ήταν αυτή που με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λάθος τα είχα κάνει όλα.  

Ήξερα πως υπήρχαν άλλες μαμάδες που είχαν τον έλεγχο της καθημερινότητας τόσο των παιδιών, όσο και της δικής τους. Μεγάλωναν τα παιδιά τους με αυτοπεποίθηση γιατί ήξεραν τι κάνουν χωρίς να χάνουν τον εαυτό τους μέσα στη μητρότητα. Ήταν ήρεμες με χρόνο να ασχοληθούν με όσα αγαπούν, να πραγματοποιήσουν και τα δικά τους όνειρα, χωρίς να θυσιάζουν την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων για όλη την οικογένεια.  Το ήξερα γιατί τις ήξερα αυτές τις μαμάδες!

Αυτό με κινητοποίησε.

Κατάλαβα πως για να το κάνουν άλλες μαμάδες, υπάρχει τρόπος που εγώ απλώς δεν ήξερα κι έπρεπε να τον μάθω.

Το Everyday Mom

Δεν ήταν εύκολο! 

“Μου πήρε πολύ κόπο να το κάνω όλο αυτό” όπως θα έλεγε η 11χρονη, πια, κόρη μου. 

Πέρασα δια πυρός και σιδήρου, έκανα πολλές προσπάθειες, άλλες με επιτυχία, άλλες όχι. Εφάρμοσα διάφορα συστήματα που άλλοτε δούλευαν και άλλοτε όχι. 

Βρήκα, όμως, τον τρόπο να οργανώσω την καθημερινότητά μας έτσι ώστε να υπάρχει πια χώρος και για μένα! Έμαθα πώς να υποστηρίζω τα παιδιά μου για να γίνονται ανεξάρτητα και να στηρίζονται στις δυνάμεις τους σταδιακά. Δημιούργησα τα δικά μου συστήματα για να υπάρχει μία καθημερινή ρουτίνα που μας εξυπηρετεί όλους και βοηθάει να κυλάει ομαλά η καθημερινότητα. Και, φυσικά, επειδή από την εικοσαετή μου εμπειρία στις τάξεις έχω μάθει πως ό,τι υλικό χρειάζομαι “έτσι ακριβώς όπως το θέλω” το φτιάχνω μόνη μου, έχω φτιάξει το δικό μου υλικό για να παίζουμε, να μαθαίνουμε και να οργανώνουμε τη ζωή μας με τα παιδιά μου. 

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα τα μοιράζομαι μαζί σου αποκλειστικά μέσα από το Everyday Mom!  

Γι’ αυτό, βεβαιώσου ότι γίνεσαι κι εσύ Everyday Mom  για να μαθαίνεις όλα όσα μοιράζομαι μαζί σας!