Σχήματα και εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

Είναι τόσο ευχάριστο να μαθαίνουμε τα σχήματα με τα παιδιά γιατί είναι παντού! Στο σπίτι, στην τάξη, στο αυτοκίνητο, στο δρόμο, όπου και να κοιτάξουμε είμαστε περιτριγυρισμένοι από σχήματα. Τα παιδιά λατρεύουν να τα αναγνωρίζουν και για εμάς είναι ένα τέλειο εργαλείο για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Ένα από αυτά, είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τη λεπτή κινητικότητα με έναν πολύ ευχάριστο κι ενδιαφέροντα τρόπο!  

 

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε:

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε τις επιφάνειες:

  Στα πιο μικρά παιδιά, δίνουμε τα αντικείμενα και τους ζητάμε να τα βάλουν στους κύκλους του κάθε σχήματος, ώστε να σχηματίσουν το περίγραμμά του. 

  Εναλλακτικά, του δίνουμε ένα αντικείμενο, του ζητάμε να το βάλει στην κορυφή του σχήματος (από εκεί που θα ξεκινούσαμε με το μολύβι μας να το σχεδιάσουμε) και μετά με το χεράκι του να το μετακινεί δεξιόστροφα σε όλα τα κυκλάκια, ώστε να σχηματίσει το περίγραμμα με τις κινήσεις του. 

  Στα λίγο πιο μεγάλα παιδιά, που η λεπτή κινητικότητά τους και ο συντονισμός των χεριών/δαχτύλων τους πιο ανεπτυγμένος, μπορούμε να ζητήσουμε να μετακινούν το αντικείμενο με ένα άλλο αντικείμενο, μία τσιμπίδα φαγητού ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. 

  Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεχνάμε να λέμε πολλές φορές το όνομα του κάθε σχήματος!

   Για περισσότερες ιδέες για να κάνετε τα σχήματα με το παιδάκι σου, μπορείς να δεις εδώ

   Recent Posts