Οπτική Αντίληψη

Συχνά η Νεφέλη μού παραπονιέται ότι δημιουργώ υλικό μόνο για τον Μιχαήλ και την προσχολική ηλικία (έχω μία αδυναμία στην προσχολική ηλικία είναι η αλήθεια) και δεν δημιουργώ υλικό για παιδιά της ηλικίας της -και την ίδια κατ’ επέκταση. 

Τελευταία παίζει πολύ με το Brainbox και το Dobble, φοβερά εκπαιδευτικά παιχνίδια και τα δύο, που εξασκούν την οπτική αντίληψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Έτσι, πήρα την ιδέα να φτιάξω εκπαιδευτικό υλικό γι’ αυτές τις δεξιότητες για να παίζουμε μαζί και στο χαρίζω για να παίξετε κι εσύ με το παιδάκι σου!

Το συγκεκριμένο υλικό δε χρειάζεται να το εκτυπώσεις, αρκεί να μπορείτε να το δείτε σε μία οθόνη μεγαλύτερη από του κινητού. Είναι για παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών γιατί οι εικόνες είναι αρκετά γεμάτες με πληροφορία και τα μικρότερα παιδιά θα δυσκολευτούν αρκετά. Οι ιδέες να τις αξιοποιήσεις στ’ αλήθεια εξαρτώνται από τη φαντασία σου. 

Με μικρά παιδιά, έχετε την εικόνα μπροστά σας και μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να την περιγράψει, να κάνεις εσύ κάποιες ερωτήσεις για να το βοηθήσεις, ακόμη και να συζητήσετε με αφορμή την εικόνα. Μπορείς, για παράδειγμα, να το ρωτήσεις πόσα παιδάκια έχει η εικόνα, τι κάνουν, τι ρούχα φοράνε, τι θα ήθελε εκείνο να κάνει, ποια από τις δραστηριότητες είναι η αγαπημένη του, πώς πιστεύει ότι νιώθουν τα παιδιά κι ένα σωρό άλλα. Δεν υπάρχει περιορισμός! 

Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείς να παίξεις όπως στο Brainbox. Δείχνεις την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα και μετά την βλέπεις εσύ μόνο και κάνεις ερωτήσεις. Το πόσα δευτερόλεπτα θα αφήσεις τα παιδιά να την κοιτάξουν και πόσες και τι ερωτήσεις θα κάνεις, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Στο υλικό που σου χαρίζω έχω μερικές ερωτήσεις για να σε βοηθήσω να κάνεις την αρχή. Σου προτείνω, επίσης, να παίζετε εναλλάξ για να είναι παιχνίδι και όχι ανάκριση. Δε θέλεις να στρεσάρεις το παιδί, αντίθετα, θέλεις μέσα από το παιχνίδι να αναπτύξετε δεξιότητες. 

Το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε υπέροχα ό,τι και να διαλέξετε να κάνετε!

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει...