Back to school – Back to reality!

Back to school, back to reality!

Καλό το καλοκαιράκι, καλά κολυμπήσαμε, καλά φάγαμε τα καλαμαράκια μας, τα χταποδάκια μας πλάι στη θάλασσα, μυρίσαμε τα γιασεμιά μας, τους βασιλικούς στις αυλές των χωριών, τώρα όμως…Σεπτέμβρης πλησιάζει! Μπροστά μας μια απειλή με 11 γράμματα. Κάθε γράμμα κι ένα αγκάθι στην ηλιοκαμμένη καρδιά σου. Πώς θα μαζέψεις πάλι τα μαυρισμένα κομμάτια σου, να τα σύρεις στο σπίτι, για να μαζέψουν τα άλλα μαυρισμένα και ξεσαλωμένα κομμάτια του παιδιού σου και να επιστρέψετε οικογενειακώς στη ρουτίνα του χειμώνα! Άντε πάλι να προσπαθείς να το πείσεις ότι πρέπει να κοιμάται νωρίς, να ξυπνάει νωρίς, να μη βλέπει τηλεόραση όλη μέρα, να ανοίξει και κανένα βιβλιαράκι όταν έρθει η ώρα…Πιο εύκολο σου φαίνεται ακόμη και να ξεκινήσεις την διαίτα του φθινοπώρου, παρά να καταφέρεις να μαντρώσεις το θηρίο.

Υπάρχει όμως τρόπος να γίνουν όλα, και θα στον αποκαλύψω αμέσως.

Αρχικά, ΔΕΝ το αρχίζεις στις απειλές και προειδοποιήσεις «τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβρης, θα αρχίσεις να κοιμάσαι νωρίς, θα σου κόψω την τηλεόραση, θα τρως πάλι υγειινά», και ό,τι άλλο μπορεί να ξεστομίσεις στην απελπισία σου, για να το μετανιώσεις λίγα λεπτά αργότερα. Υπάρχουν βήματα και μάλιστα συγκεκριμένα, και στα αποκαλύπτω τώρα.

Συνωμοσίες

Το ΠΡΩΤΟ και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι, δια της πλαγίας οδού, να περνάς το μήνυμα στο παιδί σου ότι η χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει θα είναι συναρπαστική! Και πώς θα το κάνεις αυτό; Σίγουρα, OXI λέγοντάς το στο ίδιο το παιδί σου. Σε εκείνο δε θα πεις τίποτα απολύτως κι εκεί κρύβεται και όλο το μυστικό! Μπορεί να μιλάς στο τηλέφωνο με κάποιο συγγενή ή φίλο, να κουβεντιάζετε με τον μπαμπά σας, με οποιονδήποτε εκτός από το ίδιο το παιδί! Στην κουβέντα λοιπόν, θα αρχίσεις σε ανύποπτες στιγμές να αναφέρεις πόσο τυχερό είναι το παιδί σου που ξεκινάει επιτέλους το σχολείο και θα πάει στην τάδε τάξη που είναι σούπερ, και θα λες πόσο ενθουσιασμένη είσαι κι εσύ για εκείνο. Τον δικό σου ενθουσιασμό για εκείνο δε θα τον παραλείψεις, είναι άκρως σημαντικός. Θα πεις ότι έχεις δει τα βιβλία της τάξης αυτής και είναι φανταστικά, και θα πετάξεις μερικές φορές πόσο θα ήθελες να είσαι στη θέση του που θα μάθει τόσο ωραία πράγματα. Μάλιστα, δε θα παραλείψεις να πεις ότι περιμένεις πώς και πώς να ξεκινήσει το παιδί σχολείο για να σου μάθει κι εσένα όλα όσα θα μάθει κι εκείνο, γιατί όταν εσύ πήγαινες σχολείο δεν κάνατε τόσο ενδιαφέροντα πράγματα. Τα παιδιά ανοίγουν κεραίες όταν μιλάμε με κάποιον και να είσαι σίγουρη ότι όχι μόνο ακούν τα πάντα, αλλά τα καταγράφουν και ως πολύ σημαντικά. Ειδικά αν αντιληφθούν ότι μιλάς για τα ίδια! Αν λοιπόν εσύ λες  όλα όσα σου είπα, το παιδί σου θα τα πιστέψει πολύ περισσότερο από ό,τι αν τα έλεγες στο ίδιο. Εκεί, δυστυχώς, ξέρεις. Από το ένα αυτάκι μπαίνουν, από το άλλο βγαίνουν!

Το αρχηγείο του

Αφού λοιπόν δημιουργήσεις τέτοιο κλίμα, το παιδί σου ήδη θα ανυπομονεί. Τώρα είναι η ώρα να το εμπλέξεις ενεργά στην προετοιμασία της χρονιάς, και τι καλύτερο, από το να ξεκινήσετε από το δωμάτιό του, που για τα παιδιά είναι το αρχηγείο τους, το καταφύγιό τους, όλος ο κόσμος τους. Τακτοποιήστε μαζί τα παιχνίδια του, ξεκαθαρίστε ποια θέλει να κρατήσει ή αν υπάρχει κάποιο που δεν παίζει πια, και προσπάθησε να κάνεις το χώρο λειτουργικό χωρίς πολλά-πολλά μες στη μέση. Στη συνέχεια φτιάξτε το χώρο που θα διαβάζει να είναι κι αυτός άδειος από περιττά πράγματα και λειτουργικός. Σιγουρέψου ότι έχει αρκετά μολύβια, γόμες και ξύστρα, πρόχειρα χαρτιά και τετράδια, συνδετήρες, και όλα τα μικροπράγματα που ανάλογα με την ηλικία του μπορεί να χρειαστεί όταν κάνει τα μαθήματά του. Για τα πράγματα του σχολείου μη βιαστείς, θα σας έρθει η λίστα από τον εκπαιδευτικό με όσα θέλει να αγοράσετε.

Σνακ

Καλό θα είναι να το εμπλέξεις και στην επιλογή των σνακ για το σχολείο. Η Νεφέλη πέρσι, που ήταν η πρώτη χρονιά που έπαιρνε σνακ μαζί, ήθελε κάθε μέρα τρία. Ένα σνακ για κάθε διάλειμμα που προλάβαινε να φάει. Στο πρώτο, το μεγάλο διάλειμμα, ήθελε πάντα σάντουιτς με ταχίνι με κακάο, και στα άλλα δύο τής έβαζα φρούτα και κάτι ακόμα. Για να είμαι όμως ειλικρινής, δεν είμαι πολύ ικανοποιημένη από αυτό. Υπάρχουν ένα σωρό επιλογές, αλλά επειδή είχαμε τον αδερφό της νεογέννητο,  ήμαστε κάθε μέρα άυπνοι και δεν είχαμε τόσα κουράγια στο σπίτι για πολλά-πολλά. Εννοείται ότι φτιάχναμε κριτσίνια, κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, όταν στεκόμασταν λίγο στα πόδια μας, αλλά όχι σε μόνιμη βάση και με πρόγραμμα. Φέτος θα εφαρμόσουμε κυκλικό πρόγραμμα σνακ, ώστε και να προσλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά και να μη βαριέται τα ίδια και τα ίδια. Θα προσπαθήσω να της ελαττώσω και το καθημερινό ψωμί με ταχίνι, γιατί αν και υπερτροφή, είναι γλυκό, και στο σχολείο δεν έχει τη δυνατότητα να πλένει τα δοντάκια της μόλις φάει.   Μερικές ιδέες που μπορείς να πάρεις για σνακ, αφού τις συζητήσεις με το μικρό σου είναι οι εξής: φρούτα ή φρουτοσαλάτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών,  μπισκότα βρώμης με κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή κράνμπερις, κριτσίνια (με τυρί, καρότο, διάφορους σπόρους), κέικ γλυκό ή αλμυρό, σάντουιτς με διάφορα υλικά, ξηροί καρποί, γιαούρτι με φρούτα, διάφορες πίτες (τυρόπιτα, χορτόπιτα, κοτόπιτα, κτλ.), ρυζογκοφρέτες με μαύρη σοκολάτα. Όλα τα παραπάνω τα φτιάχνουμε μόνοι μας για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του τι περιέχουν, και σταδιακά θα σου ετοιμάζουμε και τις συνταγές για να τα φτιάξεις κι εσύ!

Ρούχα

Αν το παιδί σου είναι κοκέτικο, όπως ας πούμε είναι η Νεφέλη και είμαι τυχερή σε αυτό, κάτι άλλο που θα βοηθήσει στην επαναφορά της καθημερινότητας είναι τα ρούχα που θα φορά στο σχολείο αφού αυτά θα δημιουργήσουν και τις πρώτες εντυπώσεις όταν ξαναδεί τους φίλους του μετά από καιρό. Ξαναδείτε μαζί τι του κάνει και τι δεν του κάνει, και ετοιμάστε πιθανούς συνδυασμούς που του αρέσουν. Για τις πρώτες μέρες, μάλιστα, προσπάθησε να το αφήσεις να επιλέξει μόνο του τι θα φορέσει, προτείνοντας διακριτικά εναλλακτικές, αν αυτά που θέλει δεν είναι κατάλληλα. Ειδικά αν έχεις κοριτσάκι, μην παραλείψεις τα αξεσουάρ! Κοκαλάκια, λαστιχάκια, φουλάρια, οτιδήποτε μπορεί να συνδυαστεί με τα ρούχα της, είναι ικανό να απογειώσει ένα σύνολο και η κόρη σου, πίστεψέ με, θα ανυπομονεί να πάει σχολείο για να τα φορέσει!   Για τα αγόρια, μπορεί να είναι μία ζώνη, ένα καινούριο ζευγάρι αθλητικά –που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί μέσα στη χρονιά-, καλτσάκια με τους αγαπημένους του ήρωες, ένα δύο T-shirt. Κι εκεί αν το ψάξεις, θα βρεις καλές επιλογές, έστω και πιο περιορισμένες.

Φίλοι

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου είναι οι φίλοι του παιδιού. Συνήθως τα παιδιά δυσκολεύονται να ξαναπάνε σχολείο γιατί έχουν ξεχάσει τους φίλους τους και ντρέπονται να ξαναπεράσουν όλη τη διαδικασία της αναθέρμανσης της σχέσης τους. Εδώ θα χρειαστεί να αναλάβεις δράση. Επικοινώνησε με τις μαμάδες των παιδιών που κάνει παρέα το παιδάκι σου και κανονίστε μία βόλτα στις κούνιες, στο πάρκο, κανονίστε ένα play date, οτιδήποτε για να έρθουν τα παιδιά ξανά σε επαφή δυο-τρεις φορές πριν ανοίξουν τα σχολεία. Έτσι, το άγχος των πρώτων ημερών για τα άλλα παιδιά θα φύγει πριν καν έρθει!

Ύπνος  

Και τώρα το πιο δύσκολο κομμάτι, ο ύπνος! Είμαι σίγουρη ότι αυτό που σκέφτεσαι συνεχώς και συζητάς με άλλες μαμάδες, είναι πώς θα κάνεις το παιδί σου να κοιμάται νωρίτερα, και σκέφτεσαι, μάλιστα, να το βάζεις σιγά-σιγά να κοιμάται όλο και πιο νωρίς, μέχρι να μπει στην επιθυμητή ρουτίνα! Λάθος! Κανένα παιδί δεν πρόκειται να πάει για ύπνο νωρίς αν δεν νυστάζει! Σκέψου τον εαυτό σου. Όσο κι αν ξέρεις ότι κάποια μέρα θα πρέπει να ξυπνήσεις νωρίτερα από ό,τι συνήθως, μπορείς να κοιμηθείς νωρίτερα από ό,τι συνήθως; Το πιο πιθανό είναι, πως όχι! Γιατί να μπορεί το παιδί σου; Η Νεφέλη, ας πούμε, κάθε μέρα στις διακοπές ξυπνάει γύρω στις 10 στην καλύτερη, πώς θα κοιμηθεί το βράδυ από τις 8 ή τις 9; Ούτε πρέπει να συνδυάσει την έναρξη της χρονιάς με την τιμωρία τού βραδινού ύπνου. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Ξεκίνα σταδιακά να το ξυπνάς νωρίτερα. Αν ξυπνάει στις 10, ξεκίνα 2-3 μέρες να το ξυπνάς στις 9:30 με κάποια αφορμή. Κανόνισε το πρωινό παιχνίδι ή την πρωινή βόλτα που λέγαμε παραπάνω, ξεκινήστε για τη θάλασσα νωρίτερα από ό,τι συνήθως, βγείτε για βόλτα στα μαγαζία νωρίς το πρωί, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς, αρκεί ανά 2-3 μέρες να ξυπνάει όλο και νωρίτερα. Όταν αρχίζει να ξυπνάει νωρίτερα τότε θα αρχίσει και να νυστάζει πιο νωρίς. Εάν ρίξεις και τους ρυθμούς της οικογένειας το απόγευμα, με χαλαρές δραστηριότητες, προετοιμάζεις κι εσύ το κλίμα ώστε να κοιμηθείτε όλοι πιο νωρίς. Δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη αυτό, γι αυτό ξεκίνησε νωρίς.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, απλά θέλει προγραμματισμό και προετοιμασία! Ακολούθησε τα βήματά μου, βάλε το παιδί σου στο παιχνίδι, οπλίσου με υπομονή και φαντασία, και να είσαι σίγουρη ότι μία φανταστικη χρονιά πρόκειται να ξεκινησει! Κι αν εσύ έχεις κι άλλο…όπλο στη φαρέτρα σου, πες το και σε εμάς! Θα σε ευγνωμονούμε!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει...