Ο Ούγγρος cowboy

Γενικώς η μαγειρική με ξεκουράζει και με χαλαρώνει γιατί δε χρειάζεται να μετράω τα πάντα με ακρίβεια χιλιοστού, και μπορώ να αυτοσχεδιάσω όσο θέλω ανάλογα τα κέφια, το χρόνο, και τα υλικά μου. Επίσης, δεν έχω το άγχος που έχεις στη ζαχαροπλαστική ότι δε θα σου πετύχει κάτι, γιατί τα καθημερινά παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας  τα έχω πολύ «του χεριού μου»  κι έτσι ξέρω ότι ακόμη και αν το φαγητό βγει με περισσότερη ή λιγότερη σάλτσα, ή αν βάλω περισσότερο ή λιγότερο κρεμμύδι, θα βγει και πάλι νόστιμο.

Έτσι είναι  και με κάποιες συνταγές που δεν είναι ελληνικές, αλλά τις τρώω από παιδί γιατί τις φτιάχναμε στο σπίτι μας, όπως το ουγγαρέζικο γκούλας. Φοβερό πιάτο για χειμώνα, πεντανόστιμο και θρεπτικότατο που έχω την τύχη να το έχω φάει και στην πατρίδα του. Gulyás σημαίνει βοσκός στα ουγγρικά και για να κάνουμε και λίγη ιστορία, «τα παλιά τα χρόνια», οι βοσκοί και γελαδάρηδες που έβοσκαν τα ζώα τους στην Ουγγαρία, έσφαζαν αυτά που ήταν πια αδύναμα και τα έφτιαχναν με λαχανικά και μπαχαρικά στην κατσαρόλα και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχεις φάει ποτέ.

Η συνταγή πανεύκολη.

Κόβεις καρέ (σε κύβους) πατάτα,  καρότο, κρεμμύδι και το μοσχάρι.

Τα περνάς σε καυτό λάδι να τσιγαριστούν λίγο, και μετά προσθέτεις ντομάτα τριμμένη (επειδή συνήθως το κάνω χειμώνα που δεν αγοράζω ντομάτες γιατί είναι εκτός εποχής, βάζω αγοραστή τριμμένη ντομάτα), αλάτι-πιπέρι, πάπρικα (γλυκιά για να τρώει και η Νεφέλη χωρίς να καίγεται), σκόδο,  και τα αφήνω να ψηθούν, προσέχοντας να προσθέτω νερό για να γίνει σούπα. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρεις αν θέλεις με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Εδώ ξεχάστηκα λίγο με το νερό και τελικά δεν βγήκε σούπα αυτή τη φορά, αλλά , όπως σου είπα, δεν την πατάω εύκολα με το φαγητό, και ήταν πεντανόστιμο! Δοκίμασέ το και τόλμησε και με καυτερή πάπρικα –προσοχή στην ποσότητα! Είναι τέλειο!

Γίνε κι εσύ Everyday Mom!

Έλα στην παρέα μας και θα λαμβάνεις ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό, ιδέες, tips και συμβουλές!

    We won’t send you spam. Unsubscribe at any time.
    Powered By ConvertKit

    Recent Posts