Το τρικ του μυστικού πράκτορα

Φέτος, στο σχολείο που διδάσκω, έχω να αντιμετωπίσω ένα αγόρι που από την πρώτη μέρα κατάλαβα ότι θα προσπαθούσε να μου κάνει τη ζωή δύσκολη. Είναι από αυτά τα παιδιά που τα πιάνουν όλα με την πρώτη, είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με τους συμμαθητές του, και αν δεν καταφέρεις να του κεντρίζεις συνεχώς το ενδιαφέρον απλά…τον έχεις χάσει. Αδιαφορεί, καταπιάνεται με άλλες δραστηριότητες και σε αγνοεί επιδεικτικά τεστάροντας τις αντοχές σου. Τον κατάλαβα από την πρώτη στιγμή, και έτσι δεν του άφησα καθόλου περιθώριο να πιστέψει πως “με έχει”. Με βοήθησε όμως και η…πληροφορία που μου έδωσε με το “καλημέρα σας” ότι είναι πράκτορας. Ήταν η ιδανική πάσα.

Στο τέλος της ώρας μας, και αφού στο μάθημα ασχολήθηκε ελάχιστα με όσα κάναμε, του ζήτησα διακριτικά να μείνει λίγο στο διάλειμμα να του μιλήσω ιδιαιτέρως. Του ξεκίνησα, λοιπόν, μία άκρως συνομωτική κουβέντα. Του είπα πως κατάλαβα πως είναι πράκτορας από την πρώτη στιγμή, και του είπα ότι είμαι κι εγώ πράκτορας αλλά αυτή είναι μία άκρως απόρρητη πληροφορία και δεν πρέπει να την μοιραστεί με κανέναν συμμαθητή του. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, του ζήτησα να γίνει ο έμπιστός μου, ο βοηθός μου, ο μυστικός πράκτορας που θα με βοηθήσει με την αποστολή μου. Το ποια είναι η αποστολή μου, ούτε που τον ένοιαξε. Το ποιος με έστειλε, επίσης. Ξέρεις τι του έκανε “κλικ”; Το ότι του έδωσα την προσοχή που αποζητούσε. Τον έκανα να νιώσει ξεχωριστός. Του έδωσα αξία! Με μία κουβέντα των τριών λεπτών, έκανα αυτό το μικρό αγοράκι των 9 ετών να πιστέψει πως είναι μοναδικός και ως τέτοιος πρέπει να φέρεται! Και παρότι η ιστορία ήταν σκηνοθετημένη, το γεγονός ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός είναι πέρα για πέρα αληθινό! Με ένα τέχνασμα, λοιπόν, έκανα το παιδί να νιώσει ότι αξίζει πολλά για να αδικεί τον εαυτό του με συμπεριφορές αδιαφορίας που δεν του ταιριάζουν. Από εκείνη την κουβέντα μας, είναι ένα άλλο παιδί στην τάξη! Παρόλο που εξακολουθεί να είναι ζωηρός -δεν αλλάζει η φύση των παιδιών, αλοίμονο!- , έχουμε κώδικες βλέμματος -πάει πια το χαμόγελο και οι εκφράσεις του προσώπου πίσω από τις μάσκες μας- και κάθε φορά που του δηλώνω πως πρέπει να δώσει προσοχή σε ό,τι κάνουμε, γίνεται ο καλύτερος μαθητής! Κάθε φορά που καταλαβαίνει ότι πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους, το κάνει αδιαμαρτύρητα. Και λειτουργεί!

Γιατί σου είπα όλη αυτή την ιστορία;

Γιατί ξέρω πως και το δικό σου παιδί υπάρχουν φορές που σε φέρνει στα όριά σου με την αδιαφορία του, την ανυπακοή του, την προσπάθειά του να ελέγξει τα όριά σου. Όπως κάνουν οι μαθητές μου, οι μαθητές των συναδέλφων μου, το δικό μου παιδί, τα παιδιά των φίλων μου. Είναι η φύση των παιδιών αυτή.

Τι μπορείς όμως να κάνεις εσύ γι’ αυτό;

Σίγουρα όχι να του φωνάξεις, να το μαλώσεις, να το μειώσεις, όσο κουρασμένη ή εξαντλημένη και να είσαι. Βρες το κουμπί του. Όλα τα παιδιά αγαπούν τη δράση και τα μυστήρια. Βρες τον τρόπο να γίνει ο μυστικός σου πράκτορας. Ο κρυφός βοηθός σου, χωρίς τον οποίο δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τις αποστολές σου. Δώσε στο παιδί σου την αξία που έχει ανάγκη, την προσοχή που χρειάζεται, και αναγκάζεται να σε κάνει να είσαι με τα μυαλά στα κάγκελα. Πίστεψέ με, κάθε φορά που ένα παιδί βγαίνει εκτός ορίων, κάθε, μα κάθε φορά, είναι γιατί ζητάει την προσοχή των γονιών του. Κάνε το λοιπόν να νιώσει μοναδικό και ξεχωριστό, και θα δεις πώς θα μεταμορφωθεί! Δε θα του πεις ψέματα, δε θα το κοροϊδέψεις. Είναι αλήθεια ότι είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Αλλά τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αλήθειες μέσα από το παιχνίδι και τα παραμύθια. Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας!

Έλα στην παρέα μας και γίνε κι εσύ Everyday Mom και για καλοσώρισμα σου χαρίζω εντελώς ΔΩΡΕΑΝ 120 ιδέες αντιβαρεμάρας για να μην ξανακούσεις το γνωστό…”μαμά…βαριέμαι!” Κι αν σου άρεσε το άρθρο, μοιράσου το!

120 ιδέες αντιβαρεμάρας

    We respect your privacy. Unsubscribe at anytime.
    Powered By ConvertKit

    Recent Posts