Μήλα Ζάχαρη Κανέλα

Το Θέατρο Φούρνος παίζει για 12η χρονιά την παράσταση Μήλα Ζάχαρη Κανέλα και παρότι πολλές φορές είχα κανονίσει να πάω την Νεφέλη, όλο κάτι τύχαινε και δεν τα είχα καταφέρει. Φέτος όμως, ήταν στην Αθήνα για λίγες μέρες οι δίδυμες ανηψούλες μας και είπαμε με τη μαμά τους να μη χάσουμε την ευκαιρία!

Ο χώρος στο φουαγιέ  ήταν ζεστός και γεμάτος χαρούμενες φατσούλες που ανυπομονούσαν να μπουν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η παράσταση και εντυπωσιάστηκα που είδα πως υπήρχαν τραπεζάκια με λευκές κόλλες χαρτί και χρώματα για να απασχοληθούν όσο περιμένουν. Πολύ εύστοχη κίνηση, αν σκεφτείς ότι η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά μεταξύ 2,5 και 5,5 χρονών που δεν ακολουθούν εύκολα οδηγίες για ησυχία και υπομονή. Αυτό είναι και το φυσιολογικό άλλωστε, γι’ αυτό πρέπει να τα κρατάς όσο γίνεται απασχολημένα.

Την υπόθεση την ήξερα γιατί πήγα προετοιμασμένη. Μία γιαγιά θέλει να φτιάξει μηλόπιτα για τα εγγονάκια της, αλλά αντί για μήλα έχει ροδοκόκκινα κεράσια! Τι να κάνει, αποφασίζει να βρει τρόπους και να ανταλλάξει τα κεράσια της με μήλα για να καταφέρει να φτιάξει τη μηλόπιτα και τελικά βοηθάει με την καλοσύνη της και όποιον συναντά στο δρόμο της. Με εξέπληξε όμως πολύ ευχάριστα η ευρηματική σκηνοθεσία της Ελεάννας Σαντοριναίου αλλά και οι δύο ηθοποιοί Ευγενία Μαραγκού που υπογράφει και την προσαρμογή των διαλόγων, και Ματίνα Δημητροπούλου που θα σε ενθουσιάσει με τους διαφορετικούς ρόλους που υποδύεται και τις πολλές φωνές που μπορεί  να κάνει! Παίζει ακόμη και κούκλα ταυτόχρονα!

Τα δυνατά σημεία της παράστασης για μένα, εκτός φυσικά από τους συντελεστές, ήταν δύο. Πρώτον, τα παιδιά είχαν ενεργό ρόλο, στα πλαίσια όμως μίας θεατρικής παράστασης, διότι πρόκειται για θεατρική παράσταση και όχι για θεατρικό παιχνίδι. Χωρίς τη βοήθειά τους, η γιαγιά δε μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα.  Έπρεπε λοιπόν να σηκωθούν από τα χρωματιστά πουφ στα οποία κάθονταν ακριβώς μπροστά στη σκηνή, να πάνε κοντά στη γιαγιά και να τη βοηθήσουν σε ό,τι έπρεπε να κάνει! Φαντάσου μικροσκοπικά χεράκια να μαζεύουν κεράσια, να τα βάζουν στο καλαθάκι, να ταΐζουν χήνες και να σηκώνουν τα ποδαράκια τους για να σκουπίσει ένας από τους ανθρώπους που συναντά η γιαγιά στο ταξίδι της! Η μία ανηψούλα μου μάλιστα, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που, αντί να αφήσει τα κεράσια στο καλάθι και να φύγει όπως τα υπόλοιπα παιδάκια, αφού άφησε τα κερασάκια πήρε το καλάθι και ξεκίνησε για τη θέση της! Τα παιδιά όχι μόνο δε βαριούνται (μου έχει τύχει σε παιδική παράσταση στο παρελθόν η Νεφέλη να θέλει να φύγει από τη βαρεμάρα), αλλά μετέχουν σ’ αυτό που παρακολουθούν με όλες τους τις αισθήσεις! Βλέπουν, ακούν, αγγίζουν, κινούνται, γεύονται και μυρίζουν την υπέροχη μηλόπιτα που τους κερνά η γιαγιά στο τέλος της παράστασης!

Το άλλο πολύ δυνατό σημείο που πραγματικά με εντυπωσίασε και δε θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει σε άλλη παιδική παράσταση, και το λέω περισσότερο ως δασκάλα, ήταν η 100% προσαρμογή του έργου για τόσο μικρές ηλικίες όσον αφορά το κομμάτι της γλώσσας και της εξέλιξης της ιστορίας. Η πλοκή ήταν πολύ απλή για να μπορεί το μικρό παιδάκι να την παρακολουθήσει, χωρίς όμως να είναι ανύπαρκτη. Είχε συγκεκριμένα στάδια από τα οποία περνούσε και ήταν γνωστά στο παιδί εκ των προτέρων χωρίς εκπλήξεις, ανατροπές, ή ό,τι άλλο μπορεί να την καταστήσει δυσνόητη ακόμη και για τα μεγαλύτερα παιδιά του απευθυνόμενου ηλικιακού γκρουπ. Το κείμενο ήταν γραμμένο σε απλή γλώσσα, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούνταν ανήκε στο γνωστό λεξιλόγιο αυτής της ηλικίας (είχε και κάποια λογοπαίγνια και αστεία για τους γονείς!) και, τέλος, η ομιλία των ηθοποιών ήταν με καθαρή άρθρωση, σωστό επιτονισμό, χωρίς ένταση στη φωνή για να μην τα τρομάξει και σε λίγο πιο χαμηλή ταχύτητα ώστε τα μικρά παιδάκια να την «προλαβαίνουν». Η παράσταση διαρκεί 50’ που μπορεί κάποιος να πει ότι είναι λίγο, πρέπει όμως να σκεφτούμε πως η διάρκεια προσοχής των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι τόσο μικρή, που οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να τα κάνει να βαρεθούν, να εκνευριστούν, και να μη μπορούν τελικά να το παρακολουθήσουν.

Αν έχεις παιδάκι από 2,5 έως 5,5 ετών μην τη χάσεις! Θα περάσετε ένα πολύ ωφέλιμο απόγευμα και το καλύτερο…φεύγοντας θα δοκιμάσετε τη φανταστική μηλόπιτα της γιαγιάς και θα πάρετε και τη συνταγή για να τη φτιάξετε κι εσείς! J

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 17:30 στο Θέατρο Φούρνος, και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα υπάρχει και ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα! Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

Γίνε κι εσύ Everyday Mom!

Έλα στην παρέα μας και θα λαμβάνεις ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό, ιδέες, tips και συμβουλές!

    We won’t send you spam. Unsubscribe at any time.
    Powered By ConvertKit

    Recent Posts