Χρωματιστά μακαρόνια – messy play

To messy play, sensory play, ή αλλιώς το παιχνίδι που λερώνει, δημιουργεί κι έναν μικρό χαμό αλλά τα παιδιά λατρεύουν, είναι στην πραγματικότητα μία ευκαιρία για πολυαισθητηριακή δράση, για ανάπτυξη ένα σωρό δεξιοτήτων, αλλά και για πολλή πολλή διασκέδαση! 

Συνήθως για messy play επιλέγουμε υλικά που έχουμε στο σπίτι και είναι όσο γίνεται πιο φυσικά όπως νερό, αλεύρι, αλάτι, λάδι, πηλό, και χρώματα ζαχαροπλαστικής. Απευθύνεται σε παιδιά από 1 έτους περίπου και πρέπει πάντοτε να γίνεται με την παρουσία ενός ενήλικα

Εμείς αγαπάμε πολύ αυτόν τον δημιουργικό χαμό που συνοδεύει το παιχνίδι κι έτσι συχνά πυκνά δοκιμάζουμε διάφορα και πειραματιζόμαστε! 

Ένα από τα παιχνίδια που αγαπάμε είναι τα χρωματιστά μακαρόνια που έχει ελάχιστη προετοιμασία και διαφορετικούς εκπαιδευτικούς στόχους.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  •  Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια (ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλουμε) όπως θα τα ετοιμάζαμε για να τα καταναλώσουμε αλλά στο τέλος προσθέτουμε ελάχιστο λάδι, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Τα χωρίζουμε σε τόσα μέρη όσα είναι τα χρώματα που διαθέτουμε και προσθέτουμε την πάστα με το χρώμα ζαχαροπλαστικής σιγά σιγά με μία οδοντογλυφίδα ανακατεύοντας καλά με το χέρι μας να πάει παντού (αν δε θέλουμε να λερωθούν τα χέρια μας πρέπει να φορέσουμε γάντια). Έτοιμα!
*Αν δεν έχουμε χρώμα σε πάστα, αλλά το κοινό υγρό που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να το προσθέσουμε στο νερό την ώρα που βράζουν, ή στο τέλος όπως ακριβώς θα κάναμε με την πάστα. 
Παρόλο που δεν έδωσα οδηγίες στον Μιχαήλ, με το που του έδωσα το χρωματιστό μπωλ κατάλαβε ότι πρέπει να βάλει μέσα το αντίστοιχο χρώμα.
Μετά βέβαια από λίγο, γίνεται κάπως έτσι.

Tip 1: Μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις με διαφορετικά ζυμαρικά που έχουν διάφορα σχέδια και να κάνετε στη συνέχεια κάποια κατασκευή με αυτά. 

Tip 2:  Όταν έχουν μπουρδουκλωθεί τα χρώματα για τα καλά, μπορείς να ζητάς από το παιδάκι σου να βγάλει ένα χρώμα κάθε φορά, ή αν έχεις περισσότερα παιδιά να ζητήσεις να βγάλουν ταυτόχρονα ένα χρώμα και να κερδίσει το πιο γρήγορο, ή να δώσεις χρόνο ένα λεπτό και να κερδίσει όποιο έβγαλε τα περισσότερα! Εκεί να δεις γέλια αν πιάσουν το ίδιο μακαρόνι! Σε αυτή την περίπτωση δεν παίρνει τον πόντο κανείς, ή και οι δύο εννοείται! 

Tip 3: Τα μακαρόνια αντέχουν το πολύ μέχρι την επόμενη μέρα μέσα σε ταπεράκι ή σακουλάκι με φερμουάρ. Και προσοχή μην τα ξεχάσεις εκτός ψυγείου και εκτός κλειστού τάπερ, θα μαζευτούν όλων των ειδών τα ζωντανά!