10 παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με “τα 120 συχνότερα ρήματα για παιδιά”

Ένα εκπαιδευτικό υλικό είναι στα χέρια μας πολύτιμο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλαπλούς τρόπους για να πετύχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. 

“Τα 120 συχνότερα ρήματα για παιδιά” είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον με 10 διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού και τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. 

1. Ανάπτυξη λεξιλογίου

Ο προφανής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες για να μάθουμε τα ρήματα με τα μικρά παιδιά. Δείχνουμε την εικόνα, το παιδί αναγνωρίζει το ρήμα ή το λέμε εμείς και στη συνέχεια το λέει κι εκείνο δυνατά. Σε επόμενο στάδιο, μπορούμε να δείξουμε την εικόνα και να πει μόνο του το ρήμα, ή να έχουμε 2-3 εικόνες στο τραπέζι, να πούμε εμείς το ρήμα δυνατά και καθαρά και να περιμένουμε να μας δείξει την εικόνα. Ταυτόχρονα, μπορούμε να δείξουμε και τα ρήματα με κινήσεις, και να τις κάνει φυσικά και το ίδιο το παιδί. Π.χ. στο ρήμα “τρώω” να κάνουμε πως τρώμε. Οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές! 

2. Περιγραφή των εικόνων

Ξεκινάμε με το παιδί να περιγράφουμε την εικόνα του κάθε ρήματος, περιγράφουμε τα παιδιά, τα ρούχα τους, τα αντικείμενα που υπάρχουν. Αν χρειαστεί κάνουμε ερωτήσεις για να το βοηθήσουμε και αν θέλουμε μπορούμε να φανταστούμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για τα παιδιά της εικόνας. Και πάλι, η φαντασία μας είναι ο μόνος περιορισμός! 

3. Φτιάχνουμε μια ιστορία

Διαλέγουμε τυχαία μερικές κάρτες και με αυτές φτιάχνουμε προφορικά μια ιστορία. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, διαλέγουμε 3 ή περισσότερες κάρτες και βοηθάμε όπου χρειαστεί. Μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία μας θα είναι αστεία, τρομακτική,  αληθινή, θα εκτυλίσσεται στο διάστημα ή στην προϊστορία ή ό,τι άλλο σκεφτούμε εμείς. Σε παιδιά που γράφουν, μπορούμε να την κάνουμε γραπτώς και μάλιστα αν θέλουμε μπορεί να αναλαμβάνει ένας τη φορά να γράφει μία πρόταση με το κάθε ρήμα και να καλύπτει όλες τις προηγούμενες σειρές που έχει γράψει εκτός από την τελευταία, από την οποία θα συνεχίζει ο επόμενος χωρίς να ξέρει τι έχει προηγηθεί. Στο τέλος η ιστορία μας θα είναι παλαβή και θα την απολαύσουν πολύ τα παιδιά! 

Τι ιστορία θα μπορούσατε να σκεφτείτε με τα συγκεκριμένα ρήματα;

4. Ταξινόμηση με βάση κοινό θέμα

Μπορούμε να γκρουπάρουμε θεματολογικά τα ρήματα (καθημερινή ρουτίνα, ρήματα κίνησης, ρήματα που δείχνουν χόμπι ή δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, κ.τ.λ.).

Ρήματα καθημερινής ρουτίνας
Τι κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο

5. Βρίσκω τα αντίθετα

Μία δραστηριότητα που αγαπούν πολύ τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, είναι να βρίσκουν τα αντίθετα. 

6. Βάζω τα ρήματα σε αλφαβητική σειρά

Συχνά τα παιδιά κουράζονται από τις ασκήσεις που ζητούν να βάλουν λέξεις σε αλφαβητική σειρά γιατί απαιτούν πολύ γράψιμο. Αυτός είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να γίνει η δραστηριότητα και να εξασκηθούν στην αλφαβήτα και την αλφαβητική σειρά χωρίς να χρειαστεί να γράψουν καθόλου! 

7. Μαθαίνω τις καταλήξεις των ρημάτων

Άλλη μία άσκηση που δε χρειάζεται να γίνεται συνέχεια γραπτώς. Το παιδί ταξινομεί τα ρήματα με βάση την κατάληξή τους και τις μαθαίνει πολύ πιο ευχάριστα! 

8. Παντομίμα

Πάντα αρέσει στα παιδιά να παίζουν παντομίμα και τα εκπαιδευτικά οφέλη είναι πολλά και διαφορετικά. Χρησιμοποιούμε τις κάρτες για να παίξουμε παντομίμα, να εκφραστούμε, να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας, να διασκεδάσουμε!

9. Ζωγράφισέ το

Παίρνουμε μία κάρτα τη φορά, χωρίς να τη δουν οι άλλοι παίκτες και προσπαθούμε να την αποτυπώσουμε στο χαρτί ώστε οι άλλοι παίκτες να βρουν ποιο ρήμα είναι. Φυσικά, αν το παιδί είναι μικρό, μπορούμε απλώς να προσπαθήσουμε να την ζωγραφίσουμε χωρίς να πρέπει να μαντέψει το παιδί ποιο ρήμα είναι ή όταν είναι η δική του σειρά να ζωγραφίσει δε χρειάζεται να κρύψει την κάρτα του. 

10. Περίγραψέ το ρήμα

Περιγράφουμε το ρήμα χρησιμοποιώντας όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε, για να βρουν οι άλλοι παίκτες για ποιο ρήμα πρόκειται! 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους 10 τρόπους για να αξιοποιήσεις “τα 120 συχνότερα ρήματα για παιδιά” αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη περισσότερους, βάζοντας τη φαντασία σου να δουλέψει! Το σημαντικό είναι ότι μπορείς να πετύχεις ένα σωρό εκπαιδευτικούς σκοπούς και να δουλέψετε μαζί ένα σωρό δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί, μαθαίνετε και παίζετε παρέα!  

Recent Posts