Τα παράδοξα της εγκυμοσύνης που δε θα σου πει κανείς!

Τα παράδοξα της εγκυμοσύνης που δε θα σου πει κανείς

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι σταθμός για κάθε γυναίκα, είτε την βιώνει πετώντας στα σύννεφα, είτε πιο προσγειωμένα λόγω διαφόρων δυσκολιών. Θα βρεις πολλά άρθρα και βιβλία να διαβάσεις, κάποια θα σε βοηθήσουν περισσότερο, κάποια λιγότερο, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα για την εγκυμοσύνη που δε θα σου πει κανείς. Θα στα πω όμως εγώ, και σε προκαλώ να μου πεις αν έχω δίκιο!

  • Την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν κάνει να σκύβεις. Γνωστό. Εκείνη όμως ακριβώς την περίοδο, θα σου πέφτει από το χέρι ό,τι μπορεί να πέσει. Από το τηλέφωνό σου, μέχρι το λαστιχάκι σου για τα μαλλιά, ή ακόμη και η βιταμίνη που πρέπει να πάρεις, λες και τα χέρια σου έχουν ξαφνικά μετατραπεί σε μανταλάκια. Και καλά να είναι κάποιος μαζί σου. Αν όμως δεν είναι; Αλλά και να είναι, πόσες φορές θα τους ζητάς να σου πιάσουν από κάτω ό,τι σου πέφτει;
  • Οι αγαπημένοι σου τραγουδιστές θα δώσουν συναυλίες ακριβώς την περίοδο που εσύ θα είσαι έγκυος. Κι ακόμη κι αν ο γιατρός σου δε σου απαγορεύει να πας, άντε να τρέχεις κάθε τρεις και λίγο στις τουαλέτες που μπορεί να είναι πάνω, κάτω, βρώμικες, γεμάτες. Άσε το στριμωξίδι ανάμεσα σε τόσο κόσμο. Κι αν περιμένεις να σε προσέξει ο κόσμος που θα σε βλέπει με την κοιλιά, άλλαξε πλευρό και ξανακοιμίσου. Ελάχιστοι είναι αυτοί που προσέχουν μία έγκυο. Δυστυχώς.
  • Το ίδιο ισχύει και για παραστάσεις που δε θα ήθελες να χάσεις με τίποτα. Υπάρχουν θέατρα «φιλικά» για έγκυες, να σε δω όμως να ανεβαίνεις τα τεράστια σκαλιά του Ηρωδείου με την κοιλιά για να μη χάσεις την τραγωδία / τη συναυλία της χρονιάς και τι στον κόσμο!
  • Θα σου τύχουν από γάμους που δε θέλεις να χάσεις, μέχρι πάρτυ και βαφτίσεις. Και φυσικά δε σημαίνει ότι η έγκυος είναι αποκλεισμένη από όλα. Και θα πας, και θα περάσεις καλά. Αλλά εκεί που θα έψαχνες για τη σούπερ εμφάνιση που θα έκανες με τα υπέροχα ψηλοτάκουνά σου, συμβιβάσου με ένα χαριτωμένο φόρεμα εγκυμοσύνης και φλατ. Στην καλύτερη, πλατφόρμες, αν τις αντέχεις. Είσαι έγκυος κι έχεις δικό σου dress code.
  • Κάποια στιγμή θα πας διακοπές όπου σου επιτρέψει ο γιατρός σου, θα βγεις βόλτα με φίλους, θα βγεις από το καβούκι σου τέλος πάντων. Έλα όμως που όπου και να πας θα βγαίνουν ατελείωτες σκάλες από το πουθενά, λες και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Κι εκεί που λες άντε, να ανέβω αυτή σιγά-σιγά, να σου θα ξεπετάγεται κι άλλη! Το ίδιο ισχύει και με τις ανηφόρες, εκτός αν μένεις στο Άμστερνταμ, οπότε σε ζηλεύω.
  • Μέχρι να μείνεις έγκυος, είχες σίγουρα κατασταλάξει στις αγαπημένες σου γεύσεις. Έλα όμως που αυτό δε σημαίνει ότι θα τις θέλεις και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σου! Ή μπορεί, αντίθετα, να θέλεις σαν τρελή φαγητά που δε συνηθίζεις να τρως με τόση λαχτάρα! Στην Νεφέλη δε μπορούσα να βλέπω ψησταριά μπροστά μου,  και στο μικρό κάθε εβδομάδα ήθελα οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα σουβλάκι έξτρα σπέσιαλ!
  • Σχετικά με το φαγητό, να ξέρεις πως ακόμα και τροφές που συνήθιζες να καταναλώνεις, μπορεί να σε ενοχλούν και να σου προκαλούν από δυσάρεστα φουσκώματα, μέχρι πόνο και καούρες. Να είσαι σε διαρκή επικοινωνία με το γιατρό σου και να μη διστάζεις να τον ρωτάς οτιδήποτε σε απασχολεί.
  • Θα τύχει να πας για ψώνια πολλές φορές, και άλλες τόσες θα βρεθείς να περιμένεις στην ουρά. Και επειδή αν είσαι πρωτάρα θα ντρέπεσαι να ζητήσεις να περάσεις μπροστά, θα περιμένεις στωικά να το προτείνουν οι μπροστινοί σου. Και θα περιμένεις, και θα περιμένεις. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανένας δεν πρόκειται να σκεφτεί πόσο βάρος σου προκαλεί η κοιλιά στη μέση, την πλάτη, τα πόδια. Κανείς δε θα σκεφτεί αν είσαι άυπνη, αν νιώθεις άβολα όρθια τόση ώρα, αν σε ενοχλεί το στομάχι σου. Στην Νεφέλη δε ζητούσα να προηγηθώ ούτε εγώ. Στο μικρό, κάποιες φορές, το έκανα, και το δεχόμουν χωρίς δεύτερη σκέψη όταν μου το πρότειναν. Τώρα αν έκανα μία τρίτη εγκυμοσύνη, με τις αντοχές που έχουν μειωθει αισθητά, νομίζω θα το διεκδικούσα. Όχι γιατί σου χρωστάει κανείς που κάνεις εσύ παιδιά, γιατί το έχω ακούσει και αυτό, αλλά γιατί όλοι ωφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με οτιδήποτε αντιμετωπίζει ο συνάνθρωπός μας. Για εσένα μπορεί να είναι ένα παιδί, για κάποιον άλλον μία πονεμένη μέση, για κάποιον άλλον το ξενύχτι λόγω δουλειάς ή εξεταστικής.
  • Το ότι τα ρούχα σου σιγά-σιγά δε θα σου κάνουν το φαντάζεσαι. Το ότι μπορεί να μη σου κάνουν και τα παπούτσια σου, όμως; Ειδικά αν περάσεις την εγκυμοσύνη σου το χειμώνα, μην περιμένεις να μπεις σε μποτάκια, πόσο μάλλον μπότες. Μη σου πω ότι μπορεί στο τέλος να σου μείνει κι ένα νούμερο μεγαλύτερο στο πόδι να σου θυμίζει ότι έγινες μανούλα. Άρα, πάνε και τα ψηλοτάκουνα που φορούσες με τόση χάρη μέχρι να μείνεις έγκυος. Ήρθε επιτέλους η ώρα να τα χαρίσεις στην αδερφή σου που τα ζαχάρωνε από την αρχή.
  • Ειδικά το πρώτο τρίμηνο που νιώθεις και τη μεγαλύτερη κούραση / υπνηλία / εξάντληση παρόλο που δεν έχεις το βάρος του μωρού, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα. Σε καμία εγκυμοσύνη μου δεν είχα κουράγιο να κάνω οτιδήποτε σε δουλειά. Κι όταν λέω δουλειά, δεν εννοώ να πλύνεις τα παντζούρια. Μιλάω για το μαγείρεμα, ή το βασικό συγύρισμα, απλά πράγματα δηλαδή. Στην πρώτη, είχα την πολυτέλεια να μπορώ να κοιμηθώ το μεσημέρι, κι έτσι «έσπαγα» λίγο τη μέρα στα δύο και μπορούσα να ανακάμψω μετά τον ύπνο. Στη δεύτερη όμως που δούλευα σε γραφείο και είχα θέση με πολλές απαιτήσεις, δυσκολευόμουν πάρα πολύ ακόμη και να βγάλω το ωράριό μου. Για να κάνω το οτιδήποτε μετά στο σπίτι έκανα υπερπροσπάθεια, και μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Όταν βέβαια μπορούσε να το κάνει κάποιος άλλος, εννοείται πως το εκμεταλλευόμουν.

Κι αν όλα όσα σου είπα σε παραξένεψαν ή σε προβλημάτισαν, μην πτοείσαι με τίποτα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το θαύμα που έχεις μέσα σου, και είμαι σίγουρη ότι αν σε ρωτήσω, θα μου πεις ότι αυτά κι άλλα τόσα θα τα περνούσες ξανά και ξανά για να κρατήσεις στην αγκαλιά σου το θησαυρό όλου του κόσμου, το μωρό σου!

Αν έχεις και δικό σου παράδοξο, θα ήθελα πολύ να το μοιραστείς μαζί μας!

Recent Posts