Σούπερ ιδέα για να κρατήσεις το 18 μηνών μωρό σου απασχολημένο!

Όλες ξέρουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδάκι 18 μηνών που έχει μόλις αρχίσει να περπατάει να καθίσει στο καρεκλάκι του για πολλή ώρα, γιατί θέλει να είναι συνεχώς κάτω, να αλωνίζει μέσα στο σπίτι και εσύ να τρέχεις από πίσω του! Έλα όμως που κάποιες φορές κι εσύ πρέπει να κάνεις τις δικές σου δουλειές και δε μπορείς να το κυνηγάς! Και τι κάνεις; Ή μάλλον, τι άλλο να κάνεις που να μην το έχεις κάνει ένα σωρό άλλες φορές και να το έχει βαρεθεί;

Σου έχω φοβερή ιδέα! Ψάχνοντας διάφορα, και αφού έχω ήδη δοκιμάσει ένα σωρό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο αποτελεσματικά, σου προτείνω το εξής δοκιμασμένο και επιτυχημένο που το κάνεις με υλικά που έχουμε όλες στο σπίτι! Στο τραπεζάκι μπροστά στο καρεκλάκι του, κολλάς ξυλάκια χειροτεχνίας χρωματιστά με κολλητική ταινία ή σελοτέιπ. Αν δεν έχεις ξυλάκια, μπορείς εναλλακτικά να κολλήσεις μανταλάκια, καλαμάκια, ή τα κουταλάκια του με τον τρόπο που βλέπεις στη φωτογραφία. Χωρίς να χρειαστεί να του πεις τίποτα, η περιέργειά του θα το “αναγκάσει” να τα περιεργαστεί και να προσπαθήσει να ξεκολλήσει τα ξυλάκια. Άλλωστε αυτό δεν κάνει έτσι κι αλλιώς; Δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά του και χαλάει ό,τι και να του δώσεις! Αυτή τη φορά όμως το κάνει και με την ευχή σου!

Θα μείνει απασχολημένο για πολλή ώρα, στο εγγυώμαι. Τα τρία σελοτέιπ ανά ξυλάκι, που έβαλα εγώ, ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας. Εσύ μπορείς να βάλεις και δύο μόνο για αρχή για να δεις πώς θα το αντιμετωπίσει. Ο δικός μου μικρός μπελάς είναι αρκετά ζωηρός και παρόλο που έβαλα τρία όπως τα βλέπεις στη φωτογραφία, η αλήθεια είναι ότι τα έβγαλε όλα πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενα, αλλά μετά απασχολήθηκε με το να βγάζει τα σελοτέιπ που κολλούσαν στα δάχτυλά του κι εκεί είχε πολλή πλάκα! Αφενός κατέληξαν κάποια στο κεφάλι του, αφετέρου μάλλον δεν του πολυάρεσε η αίσθηση του σελοτέιπ στα χέρια του και είχε πάρει ένα ξινισμένο ύφος που ήταν όλα τα λεφτά! Προσοχή όμως, εννοείται ότι δεν αφήνεις το παιδί μόνο του για κανένα λόγο για να μην χτυπήσει με τις άκρες από τα ξυλάκια. Εγώ ήμουν συνεχώς ακριβώς δίπλα του απλώς έκανα δουλειά στον υπολογιστή με το ένα βλέμμα σε αυτά που έκανα και το άλλο σε εκείνον. Επίσης, εννοείται πως δεν βάζεις κανένα αντικείμενο με αιχμηρές άκρες.

Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πετυχαίνεις πολλά πράγματα εκτός από το να κλέψεις λίγο χρόνο για να κάνεις κάτι δικό σου. Αυξάνεις τη συγκέντρωση του παιδιού σε μία δραστηριότητα (δε θα ησυχάσει αν δεν ξεκολλήσει όλα τα ξυλάκια) και μαθαίνει να επιμένει για να επιτύχει έναν στόχο, δουλεύει τη λεπτή κινητικότητά του, ελέγχει τη δύναμή του (ο δικός μου το ένα ξυλάκι το έσπασε από την πολλή δύναμη – να τρομάξω;) και αν δουλέψετε με χρωματιστά αντικείμενα είναι μια καλή ευκαιρία να του πεις και τα χρώματα.

Το βασικό είναι ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλουν πολλές και συχνές εναλλαγές δραστηριοτήτων γιατί η προσοχή τους μένει ελάχιστα σε μία δραστηριότητα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχεις πολλά…όπλα στη φαρέτρα σου και να τα εναλλάσσεις όσο συχνά σου επιτρέπει η φαντασία σου. Αυτή τη δραστηρότητα, για παράδειγμα, ο μικρός μου την πρώτη μέρα την αντιμετώπισε με ενθουσιασμό. Τη δεύτερη, την είχε ήδη βαρεθεί. Δεν τον πίεσα. Θα αφήσω να περάσουν μερικές μέρες για να του την ξαναβάλω και να την δεχτεί και πάλι με χαρά. Δοκίμασέ τη, και μοιράσου μαζί μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας! Κι αν στο μεταξύ, σκεφτώ κάτι άλλο ενδιαφέρον, θα το μοιραστώ μαζί σου!

Γίνε κι εσύ Everyday Mom!

Έλα στην παρέα μας και θα λαμβάνεις ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό, ιδέες, tips και συμβουλές!

    We won’t send you spam. Unsubscribe at any time.
    Powered By ConvertKit

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει...