Παιχνίδια… διατροφής!

Όταν το παιδί σου είναι πολύ μικρό, είναι εύκολο να ελέγξεις τι τρώει, και φυσικά να το προστατέψεις από την περιττή ζάχαρη και τις ανθυγιεινές τροφές. Όσο μεγαλώνει, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται γιατί ούτε μπορείς να είσαι συνεχώς μαζί του, ούτε μπορείς να του λες συνεχώς “όχι” σε πράγματα που τα άλλα παιδιά κάνουν (μεγάλη κουβέντα, για άλλο άρθρο!). Έτσι, αν και η Νεφέλη γενικώς τρώει υγιεινά, επειδή είναι αρκετά λιχούδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την κρατήσω απόλυτα μακριά από ό,τι δεν πρέπει να φάει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω για να μην παραδώσω τα όπλα αμαχητί, είναι να της μάθω “γιατί” είναι απαραίτητο να τρώμε υγιεινά, αλλά και να της δείξω πώς το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο ταυτόχρονα.

Κι εκεί ακριβώς πληροφορήθηκα πως υπάρχει μία παιδική θεατρική παράσταση από την Καλλιτεχνική Ομάδα Καρυδότσουφλο που κάνει ακριβώς αυτό! Μαθαίνει στα παιδιά γιατί πρέπει να αναζητούν υγιεινές τροφές με τρόπο πρωτότυπο χωρίς να τους κάνει κατήχηση, και αποφάσισα να τη δούμε με την Νεφέλη!

Ο Στέλιος και η Αγγελική από την Καλλιτεχνική Ομάδα Καρυδότσουφλο

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Επισκεφτήκαμε το θέατρο Σταθμός και είδαμε την παράσταση “Παιχνίδια διατροφής” της Αγγελικής Φωστίνη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού, και η Νεφέλη κατενθουσιάστηκε! Τρεις έφηβοι “κολλημένοι” με τις κονσόλες ξαφνικά μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι που παίζουν και για να βγουν ξανά έξω στον πραγματικό κόσμο πρέπει να περάσουν από δύσκολες δοκιμασίες, να αποκωδικοποιήσουν μηνύματα και να λύσουν τους γρίφους που τους αναθέτει ο Game Master. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρόκειται για συνηθισμένη παράσταση από την πρώτη στιγμή, και παρόλο που η Νεφέλη είναι μικρή ακόμη και είχα επιφυλάξεις για το αν θα την απολαύσει, την συνεπήρε η δράση, η αγωνία για το αν θα τα καταφέρουν οι ήρωες, αλλά και προς έκπληξή μου κατάφερε να λύσει όλους τους γρίφους!

Οι ήρωες εγκλωβισμένοι στο παιχνίδι τους!

Η παράσταση είχε δύο πολύ δυνατά στοιχεία για μένα. Πρώτον, ήταν μοντέρνα χωρίς να είναι επιτηδευμένη. Απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών και κυρίως σε εφήβους, που ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να τους προσεγγίσεις και να καταφέρεις να σε ακούσουν. Τόσο όμως η σκηνοθεσία, τα οπτικοακουστικά μέσα και το σενάριο που μιλάει στη γλώσσα τους, όσο και η μοντέρνα μουσική με τον έντονο ρυθμό, έκαναν τους έφηβους της αίθουσας να παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον. Το δεύτερο πολύ δυνατό στοιχείο είναι πως δεν κάνει υπόδειξη στα παιδιά σχετικά με το πώς πρέπει να τρώνε. Αντιθέτως, περνά “πλάγια” το μήνυμα πως το σωστό φαγητό και οι υγιεινές τροφές είναι απλώς η σωστή ενέργεια που πρέπει να έχουμε για να ζούμε, αφού αυτή είναι που βοηθά και τους ήρωες της ιστορίας να απεγκλωβιστούν από το παιχνίδι. Ως εκπαιδευτικός, έχω δουλέψει με έφηβους και ξέρω πως αν ξεκινήσεις να τους κάνεις υποδείξεις για το οτιδήποτε, έχεις χάσει το παιχνίδι γιατί θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Αν, όμως, καταφέρεις να εστιαστείς στα αποτελέσματα που θέλεις και όχι στην αναγκαία διαδικασία, έχεις πολλές ελπίδες να πετύχεις το σκοπό σου, και αυτό το στοίχημα τα “Παιχνίδια διατροφής” το κέρδισαν!

Γίνε κι εσύ Everyday Mom!

Έλα στην παρέα μας και θα λαμβάνεις ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό, ιδέες, tips και συμβουλές!

    We won’t send you spam. Unsubscribe at any time.
    Powered By ConvertKit

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει...