Εγκυμοσύνη Νο1

Το πώς βιώνεις μια εγκυμοσύνη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά διαφέρει ακόμη και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη στην ίδια γυναίκα. Όταν ήμουν έγκυος στην Νεφέλη, έπλεα σε πελάγη ευτυχίας από την πρώτη στιγμή που το έμαθα. Θυμάμαι πως ήμαστε στο χωριό του μπαμπά μας για τις ημέρες τού Πάσχα κι ένιωθα τέτοια κόπωση που κοιμόμουν όλη μέρα και δε μπορούσα να βγάλω ούτε την ανηφόρα από την πλατεία μέχρι το σπίτι μας. Την υπνηλία την είχα αποδώσει στη συσσωρευμένη κούραση που είχα λόγω πολλής δουλειάς, και επειδή δεν την ήξερα σαν σύμπτωμα, δεν πήγε το μυαλό μου σε εγκυμοσύνη. Τη δυσκολία στις ανηφόρες την απέδωσα ακόμα πιο εύκολα στο ότι είμαι γενικώς αγύμναστη και δυσκολεύομαι στις δύσκολες αποστολές, κι έτσι, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Κάπου στις τελευταίες μας μέρες στο χωριό, συνειδητοποίησα ότι είχα αρκετές μέρες καθυστέρηση αν και ο κύκλος μου ήταν πάντα σταθερός, και δεν το είχα παρατηρήσει λόγω διακοπών και χαλάρωσης (και πολύ ύπνου!). Ήταν το μόνο που με κινητοποίησε, και στην επιστροφή μας πήγα κατευθείαν σε ένα μικροβιολογικό να κάνω β-χοριακή.

Συγκινείσαι καμιά φορά όταν θυμάσαι στιγμές τόσο δυνατές, και η καταγραφή τους ήταν κι ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το EveryDayMom. Δε θέλω να ξεχαστούν με το πέρασμα των χρόνων, τις ευθύνες και το τρέξιμο της καθημερινότητας, και να είναι σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Ήμαστε λοιπόν σε ένα Κινέζικο εστιατόριο γιατί είχαμε μόλις επιστρέψει από τις διακοπές κι έπρεπε κάπου να φάμε (με τέτοια δεδομένα που περίμεναν επιβεβαίωση σιγά μην καθόμουν να μαγειρέψω), και πήρα το κέντρο να μάθω τα αποτελέσματα. Θυμάμαι μου είπε η υπάλληλος μία τιμή ανεβασμένη, που σήμαινε ότι ήμουν έγκυος, αλλά δεν το κατάλαβα αμέσως και τη ρώτησα 2-3 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσω. Πρέπει να γέλασαν μαζί μου μόλις κλείσαμε, αλλά δεν πειράζει! Ένιωσα τέτοια ευτυχία που, χαλάλι. Αλλά είναι αυτή η ευτυχία με το μούδιασμα τού «και τώρα, τι;»; Θα γίνω μαμά, θα αποκτήσουμε οικογένεια, θα έχω ένα δικό μου παιδί, απροστάτευτο, που θα περιμένει το πιο μικρό και το πιο μεγάλο από εμένα.  

Το μούδιασμα, ωστόσο, κράτησε ελάχιστα. Φύσιν αισιόδοξη, είμαι πάντοτε σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε οικογενειακό. Άλλωστε ένιωθα ότι είχα γεννηθεί για να γίνω μαμά και απλώς εκπλήρωνα τον προορισμό μου. Ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι όταν ήμουν μικρή και το μεγαλύτερό μου όνειρο. Γι’ άλλους το μεγαλύτερό τους όνειρο είναι οι καλές σπουδές, η καριέρα, οι διακρίσεις, τα ταξίδια. Για εμένα, ήταν πάντα να γίνω μαμά. Έτσι, ήξερα ότι θα βρω τον τρόπο να τα καταφέρω, και αυτό με κράτησε ήρεμη καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν πανικοβλήθηκα, δεν αγχώθηκα, δεν υπερέβαλα, δεν αναλώθηκα σε άσκοπα άγχη.   Το φύλο δε με ένοιαξε ιδιαίτερα, αλλά ήθελα να το ξέρω. Ήθελα να ξέρω αν μέσα μου έχω ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι, για να μπορώ να το φαντάζομαι. Και φυσικά, το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το είδα και το άκουσα στον πρώτο υπέρηχο. 

Αν κι εσύ μόλις έμαθες τα ευχάριστα, και σε έχει κυριεύσει το άγχος, να τι μπορείς να σκέφτεσαι για να το περιορίσεις:

  • Το έχουν καταφέρει δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων γυναίκες μέχρι τώρα, άρα βάσει στατιστικής αποκλείεται εσύ να είσαι η μοναδική εξαίρεση που δε θα μπορέσει.
  • Από όλες αυτές τις δισεκατομμύρια γυναίκες, ελάχιστες είχαν και έχουν την πρόσβαση σε τόση πληροφορία για την εγκυμοσύνη τους που έχεις εσύ, άρα επαναλαμβάνω, αφού τα κατάφεραν αυτές, κι εσύ δε θα χαθείς ποτέ.
  • Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι έτοιμοι να σε βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή, και πρώτος από όλους ο γιατρός σου. Μην ντραπείς ποτέ να τον πάρεις τηλέφωνο, ό,τι και να θελήσεις.
  • Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται το μωρό σου, και τώρα, και μετά, και πάντα, είναι να το αγαπάς με όλη σου την ψυχή, και αυτό, είμαι σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις.
  • Μην πανικοβάλλεσαι με τα έξοδα. Θα τα καταφέρεις. Κάνε μία καλή οργάνωση του τι θα χρειαστείς (από εξετάσεις, μέχρι ρούχα δικά σου, και πράγματα για το μωρό) και σιγά-σιγά άρχισε να προμηθεύεσαι ό,τι χρειάζεσαι.
  • Ο σύντροφός σου θέλει, μπορεί, και πρέπει να είναι δίπλα σου σε όλο αυτό. Μην τον αφήσεις απ’ έξω σε τίποτα. Μίλησέ του για ό,τι νιώθεις, για ό,τι σε προβληματίζει, και άσε και τη δική του οπτική να δώσει φως σε πράγματα που εσύ μπορεί να μη βλέπεις.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως η εγκυμοσύνη είναι μοναδικό γεγονός και καμιά μας δεν ξέρει αν θα έχει την τύχη να την ξαναζήσει. Μην αφήνεις τις δυσκολίες να επισκιάσουν όλες τις όμορφες στιγμές που μπορείς να νιώσεις! Ζήσε το δώρο που σου έδωσε η ζωή και θυμήσου πως η εγκυμοσύνη είναι από τα πιο μελετημένα γεγονότα, άρα αποκλείεται να μη βρεις απάντηση σε οποιαδήποτε απορία και να έχεις!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει...